Три партии със сигурност ще изпратят представители в Европейския парламент, като управляващите от ГЕРБ се стабилизират след скандала с апартаментите, частично възстановяват подкрепата си и имат минимална преднина пред БСП. Това са изводите от национално представително проучване на Изследователски център „Тренд” по поръчка на в.”24 часа”.

Сред решилите да гласуват 31,5% ще го направят за ГЕРБ и партньорите ѝ, а 1,1% по-малко са тези, които планират да подкрепят коалицията около БСП. Стабилно на трета позиция е ДПС с 12,8%.

На ръба на изборния праг от 5,88% са ВМРО, а под чертата, но с шансове остават „Воля – Българските родолюбци” и „Демократична България”. От „Тренд” отбелязват, че хората на Веселин Марешки покачват резултата си в хода на кампанията, докато обединението в център-дясно не расте през последните месеци. Далеч назад са „Коалиция за България”, „Атака”, „Патриоти за Валери Симеонов” и „Възраждане”.

Все още има 16% анкетирани, които не са решили за кого ще гласуват. 9 на сто пък са тези, на които кампанията е повлияла именно за това да изберат за кого да пуснат бюлетина на 26 май.

Редовното проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“  е реализирано в периода 11-17 май 2019 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ сред 1007 души на възраст 18+. Проучването е представително за пълнолетното население на страната.