Евроизборите доведоха до увеличаване на дистанцията между двете основни политически сили, а при избори сега конфигурацията в Народното събрание би била значително по-различна от тази, която имаме в момента. Това показват резултатите на национално представително проучване на „Тренд” по поръчка на „24 часа”.

ГЕРБ увеличава преднината си пред своя основен опонент БСП, като през юни разликата е вече почти 5%, като преизчисляването на дела на негласуващите би довело до реална дистанция от близо 8% - при положение, че само месец преди евровота двете партии бяха с на практика сходна подкрепа, а някои агенции даже даваха преднина на социалистите.

ДПС са устойчиво трети със 7,1% подкрепа, но при националистическите партии има нова ситуация – след доброто си представяне на евровота, ВМРО към момента имат шанс за самостоятелно представяне в парламента при нови избори, като 3,6% от всички запитани са посочили, че ще гласуват за тях, посочват от „Тренд”.

Подобна е и ситуацията с „Демократична България”, която преди преизчисляване на негласуващите с е 3,3% подкрепа.

В същото време, конфигурацията „Обединени патриоти” се припознава от едва 1,3% от респондентите, а „Атака” като отделна партия е с 1,1%. „Воля” е с почти сходен резултат – 1,2%. НФСБ на Валери Симеонов остават в графата „Други”.

На този фон, все пак мнозинството от българите (52%) не смятат, че са необходими предсрочни парламентарни избори, докато под 30 на сто са тези, които са на обратното мнение.