До лятото преминаването през ГКПП "Дунав мост" между Русе и Гюргево вече ще става по-лесно.

Това заяви министърът на транспорта Николай Събев след срещата между него, регионалния министър Гроздан Караджов и румънския транспортен министър Сорин Гриндяну. Това предвиждат мерките, за които са разговаряли тримата в Русе.

До месец юни най-късно ще бъде пуснат фериботът Русе-Гюргево, който ще облекчи трафика на камиони. През март ще бъде подписан регламент между двамата министри на транспорта за улесняване преминаването на границата, като се синхронизират режимите от българска и румънска страна.

Службите, които нямат отношение към граничния преход, ще бъдат извадени извън пункта. Ако опитът при Русе-Гюргево покаже добри резултати, същият режим ще бъде въведен и при Видин-Калафат, поясни Събев. 

През май 2022 г. ще приключи и проектирането на основния ремонт на Дунав мост от българска страна, след като обследването на състоянието му е показало лоши резултати и конструктивни изменения.

Регионалният министър Гроздан Караджов се надява, че през май ще бъде пусната обществената поръчка за избор на изпълнител и през тази година да започне ремонтът. Той трябва да приключи през 2023 г.

Що се отнася до магистралата Русе - Велико Търново там забавянето идва от липсата на яснота коя ще бъде нулевата точка, тъй като тя зависи от изграждането на нов мост. Според меморандума, подписан от двете държави през 2019 г., по който ще се работи активно и сега, се правят проучвания на пет точки за изграждане на мост над река Дунав.

Досега за България е било приоритет работата по петте варианта за мост, а за Румъния – другата част от меморандума за проекта Fast Danube, където целта е реката да бъде плавателна през цялата година. Министрите са се договорили да се работи паралелно и по двата приоритета, като на всеки три месеца ще имат срещи помежду си.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!