92,98% от участвалите на местния референдум в община Трън са гласували против добива на злато, сочат резултатите, публикувани на страницата на ОИК Трън.

От общо 3563 души, имащи право на глас, до урните са отишли 2081 души. Така общата избирателна активност на референдума е 59,7%, което означава, че той е валиден.

Снимка: bTV

1935 души са отговорили с "Да" на въпроса "Против ли сте община Трън чрез Общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и обработка на метални полезни изкопаеми?".  

С „Не” са гласували 125 души. Невалидните бюлетини са 21.

До референдума се стигна, след като българска фирма поиска да възстанови златодобива в някогашната мина "Злата".

Снимка: btvnovinite.bg

Хората "против" възобновяването на мина в града, трябваше да отговорят с "Да", а гражданите, подкрепящи инвестиционното предложение за златодобив - с "Не". За да се приеме решението на референдума, с "Да" трябва да са отговорили повече от половината от участвалите.

В Трън повечето хора бяха доволни от резултата. "Това е демокрация. Това е малката Швейцария", коментира Десислав Банков, жител на Трън, който е против златодобива.

Според друг жител - Хубен Николов, гласуването за златодобива би означавало отравяне на водата, почвата и въздуха и би зачеркнало възможността за каквито и да е било други инициативи.

За малка част от хората обаче бъдещето минава през мината и инвестициите. "Ние гоним собствените инвеститори, които са свързани с България, българската икономика, очакваме програми. Европейските програми рано или късно свършват", коментира Николай Иванов.

Старата мина е разработвана в продължение на около 40 години.

Снимка: bTV

Това решение обаче разрушава бизнес климата в страната, е коментарът на инвеститорите. Новият проект предвижда да се вложат  над 100 млн. лева и да се открият на десетки работни места.

Фирмата "Евромакс сървисиз" ЕООД, чието е инвестиционното намерение за добив на златна руда в района на Трън, разпространи позиция, в която заявява, че "приема резултатите от местния референдум в Трън като очаквани на фона на масираната манипулативна кампания сред местното население".

"Това беше един референдум за изгонване на инвеститор, при все че трябва да се привличат инвестициите в страната", каза Елица Георгиева, представител на фирмата инвеститор.

Според инвеститора при насрочването на референдума е имало отклоняване от законово установената процедура за разглеждане на такива инвестиционни проекти, което е разочароващо за бизнес климата. За да избегне напрежението, фирмата е отказала да се включи в кампанията за референдума и е направила съществена промяна в проекта си в отговор на обществените очаквания, заявяват от "Евромакс Сървисиз".

В позицията се казва още, че е важно да се чуе произнасянето на съда по протеста на прокуратурата срещу незаконосъобразността на решението на Общинския съвет в Трън за провеждане на референдума. 

Инвеститорът се надява скоро да има резултат и от разследванията по подадените от фирмата сигнали за рекет, отправяне на заплаха и палеж в информационния център в Трън.

"Заставаме плътно зад това, което решиха вчера на референдума жителите на община Трън. Ние ще направим всичко от тук нататък да се чуе гласът на трънчани", увери пък временният кмет на града Цветислава Цветкова.

А дали гласът на народа ще бъде чут, ще реши държавата.

Одобрявате ли решението на жителите на Трън против добива на злато?