Трамвай, участвал във филм с Жан-Клод Ван Дам, първият български такъв, композиции, били и част от много наши филми, както и невероятните картини на художничка, влюбена в релсите. Това е част от изложбата „Електротранспорт на длан“ на Дариан Георгиев. Специално участие има Ирина Иванова.

Двамата показват миг от историята, който може да се види вече само на макет или запечатан на платно с маслени бои.

Снимка: Невяна Попова

Неспирният град, събрал в себе си модерното и романтизма на отминалото, под звука на пеещи релси, събужда една по-особена страст – страстта към градския пейзаж.

Главен герой  - трамваят на София - вдъхновява Ирина да твори дълги дни и месеци в ателието си.

А за да претвори видяното, следва проучване, посещение на депа, запознаване с историята и много разходки из центъра на София, споделя художничката.

Детайлите в картините й са тези, които привличат вниманието на самоукия моделист Дариан Георгиев. А случайна среща свързва двамата творци в новото предизвикателство.

Те виждат само красивата страна на един транспорт, често предизвикващ отрицателни мисли у софиянци и гости на града.

Необичайните творци обаче откриват в трамваите романтизма на миналото, небрежно седнало на седалката до прозореца, вслушано в звука на релсите и тропота на колелата. 

А вихрушката на модерния свят сякаш притихва в замълчана мечтателност, когато артистите разгръщат таланта си в залата под купола на Ларгото, където светлината огрява малките модели, пълни с истории – лични и такива за летописите на един град.

Картините допълват с почти оживели звуци застиналите фигурки в композициите на столицата, която носи всяка мечта и печал във въздуха си.

Трамваите са страст за Дариан още от детството, а всеки детайл в макетите му и историите вътре в тях са плод на дълга и неуморна работа в работилничката му.

„Първият трамвай, в който имам спомен да съм се возил, е бил много разпространен. През 97 г. спира да се произвежда и е запазен само един с интересен номер – 3 шестици. Участвал е и в много филми и сериали“, разказва Дариан Георгиев, организатор на „Електронтранспорт на длан“.

Моделистът показва и трамвай, бил герой във филма „Ад“ с Жан-Клод Ван Дам, но никога не минал по улиците на София, защото е останал само на чертеж.

В изложбата освен негови произведения, могат да се видят и творби на негов ученик.

Той пък обича метрото. Виктор е направил модел на първата мотриса, която в началото била синя. След това за филма "Кодът" пребоядисват една в сребристо сив цвят, за да пресъздадат ньоркското метро. Така през 2009 г. е взето решението всички да се пребоядисат поетапно в този цвят.

Последните сиви влакчета в движение можем да видим и днес в столичното метро, разказва начинаещият моделист. 

Виктор иска да помогне в бъдеще електротранспортът да стигне и до други градове у нас.

Под купола на Ларгото всеки може да се потопи в историята на трамваите. Изложбата продължава до 23 юни, като ще може да се впуснете в приключението по създаване на собствен макет в двукратни творчески ателиета за деца и възрастни.