Трамвай блъсна жена в близост до Съдебната палата в столицата. Тя е откарана в болница, без опасност за живота. Предстои ѝ операция, тъй като е със счупен крак.

Снимка: БГНЕС

Инцидентът е станал към обяд. Почти два часа отне на аварийни екипи да изтеглят трамвая.

Трамваят дерейлира и спира в указателна табела на сантиметри от пешеходния светофар. Тя е спасила остaналите, чакащи да пресекат на светофара хора. 

От „Столичен електротранспорт” обясниха за bTV, че инцидентът е станал заради стрелките. По думите на ватманката те трябвало да се сменят автоматично, след като възникнал проблем – тя слязла, за да ги смени ръчно. 

Ватманката отказа да говори за инцидента пред bTV и заяви, че е още в шок. Предполага се, че е тръгнала с по-висока скорост и е навлязла в съседните релси.

„Скоростта е нито висока, нито ниска – трябва да бъде до 10 км в час. Ако е била до 10 км в час и ватманът е усетил, че едната талига тръгва в другата посока е щял да спре по-рано. Така че тук ватманът отделно си има вина”, смята инж. Иво Василев от „Столичен електротранспорт".

Експертизи тепърва ще докажат каква е скоростта, с която се е движил трамвая.

Ватманът е длъжен да уведоми диспечера за повреда в стрелките. Такъв сигнал днес няма. От Столичния електротранспорт обясниха, че вероятно ватманката е превишила скоростта с 5 км в час, които са решаващи за движението на трамвая. 

Движението по ул. „Алабин” беше блокирано за часове, а трафикът в района беше силно затруднен. 

В този период трамваи №4, №10, №12 и №18 не се движеха в участъка от пл. „Журналист“ до Съдебната палата.

До приключване на огледа на произшествието бяха осигурени два автобуса, за да не се нарушава придвижването на пътници.