Чудни неща стават в българската политика, каза Трайчо Трайков от „Нова република“ в предаването „Тази сутрин“ по bTV, коментирайки новия Министерски съвет.

„Смятам, че правителството, излъчено в резултат на много скорошни избори, има всяко основание да покаже какво може, затова преждевременни коментари ще са излишни. Въпреки че няма как да не кажем, че чудни неща стават в българската политика, например номинациите за министри на коалиционния партньор“, каза гостът.  Той даде пример с министъра на икономиката Емил Караниколов, който доскоро беше шеф на Агенцията по приватизация.

Според Трайков забраната за приватизация на държавни акции и дялове е отекнала изненадващо, но „първо, няма какво толкова да се приватизира повече. Второ, вратата не е затворена, защото с предложение на Министерския съвет Народното събрание може да решава да се продава каквото и да е. Трето, само преди 2 – 3 месеца се продаваха обособени части от предприятия в забранителния списък – под предлога, че можело, защото били обособени“. Според него сега не се променя нищо.

Снимка: Ладислав Цветков

На въпрос дали това решение означава, че държавата ще инвестира в неприватизираните предприятия, той посочи, че активите, които още са държавни, „може да се разделят в три категории – такива, които вероятно биха намерили частен инвеститорски интерес, но държавата предпочита да не ги продава, защото са от стратегическо значение. Други, които, ако в тях се вложат средства и се развият компетентно, може също да бъдат атрактивни, но в момента не са – такива има много малко и е съмнително, че държавата може да свърши добре тази работа. Третата група са акции, често миноритарни дялове от вече приватизирани компании, към които няма абсолютно никакъв интерес. Мисля, че на това решение се отдава прекалено голямо значение, каквото то няма, и вероятно се цели пропаганден ефект“.

Снимка: Ладислав Цветков

За становището на България по предложенията на „Газпром“ Трайков коментира, че „в крайна сметка стана хубаво нещо – българското правителство внесе позиция, при това почти публична – бяха обявени основните моменти от нея, макар да не беше публикувана, а това е важно, защото в такъв тип документи е важна всяка дума“.

България каза, че предложенията са в правилна посока, но искаме допълнително уточняване, гаранции, което е някаква средна позиция, но изпуска главното – затваряме си сами пътя към търсене на надплатените 3 млрд. лв. в последните 10 години. Именно претенциите към тези пари, ако се включат като допълнителна отстъпка, можеха да доведат до истинско намаление на цените, смята Трайков.

За оставките в Движение „България на гражданите“ Трайков коментира: „Сега е подходящ момент всеки да излезе на чисто за себе си. Смятам, че извън властта, без близка перспектива за избори доста хора ще преценят опциите пред себе си“.

Вижте целия разговор във видеото: