Незаконен кабел и хвърчаща бележка за включване на ток...са причинили смъртта на 16-годишното дете на тротоар в София.  А всички павилиони около фаталния кабел са незаконни, установи проверката на Столичната община.

Според нея отговорността е на район „Триадица“, на енергото и на болница "Свети Иван Рилски. ЧЕЗ отричат вина, от лечебницата мълчат, а районният кмет ще говори този четвъртък.

Снимка: btvnovinite.bg

Граждански протест поиска оставката на столичния градоначалник. А скандалът отекна и в парламента и скара управляващи и опозиция.

Серия драстични нарушения има във всички обекти в района на инцидента, твърдят от Столичната община. Те нямат разрешителни, нито схеми за въвеждане в експлоатация. Без такива схеми не би следвало да ползват ток, но и са ползвали, и са го плащали. Внасяли са си и наемите - два от тях на държавната болница, а останалите - на район „Триадица“, твърдят от Столичната община.

Документите по премахването им са се движили между институциите от 2018 г. до днес. Сега, след инцидента, токът е спрян, а павилионите ще бъдат премахнати.

Незаконно прокаран кабел до незаконен обект на територията на държавната болница - това са причините са смъртта на 16-годишният Людмил, твърдят от Столичната община. 

Снимка: btvnovinite.bg
„Този кабел е поставен напълно незаконно. Тук има много въпроси към ЧЕЗ, защото договорът е сключен на база на една хвърчаща бележка“, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Бележката е издадена от името на главния архитект на район „Триадица“, но не е ясно от кого е подписана.

Снимка: btvnovinite.bg

„При проверката ,която направихме в ЧЕЗ се установи, че обектът е свързан със служебна бележка. Такова чудо в закона няма. Служебна бележка се приравнява на билет за баня!“, допълни главният архитект на столицата Здравко Здравков.

„Аз лично ще очаквам отговори не само от нас, но и от другите институции – как така ЧЕЗ подава напрежение на незаконен обект, без да има книжа и без да има одобрени проекти“, заяви Фандъкова.

От енергото заявиха, че не са компетентни да проверяват законността на общинските обекти, обясниха, че бележката е официален документ, подписан от пълномощник.

Снимка: btvnovinite.bg

„Фактът, че от 2011 г. досега в дружеството не е постъпвала заповед за премахването му, респективно – за преустановяване на електрозахранването, води до извода, че този обект е приеман от общината за законосъобразен“, гласи позицията на ЧЕЗ.

Снимка: btvnovinite.bg
От болницата още мълчат. Преди дни обявиха, че нямат общо със случая, а здравният министър беше категоричен. 

„Проверката ще стигне до истината. Това, което аз мога д ви обещая е, че ако има каквато и да е нередност, в която е въвлечено лечебното заведение, ще бъда абсолютно безкомпромисен по отношение на наказанията, които ще поискам“, заяви Костадин Ангелов.

Потърсихме и варненския търговец, който стопанисва обекта, но отново без успех.

Двата павилиона в двора на „Свети Иван Рилски“ трябва да се премахнат. Проблеми има и с павилионите на тротоара, твърдят от общината.

Снимка: btvnovinite.bg

„Считам, че хората, които са си позволили да подпечатат документация, да издават служебни бележки и да връзват обекти, които не са въведени в експлоатация, трябва да понесат ясно и категорично своята отговорност“, казва архитект Здравков.

От район „Триадица“ ще говорят този четвъртък. Не се свързахме и с районния архитект, издал бележката. 

Документите от проверката са изпратени в прокуратурата.

Снимка: btvnovinite.bg

За оставки засега не се говори, но иначе тази сряда на протест пред Столичната община бяха от инициативата „Системата ни убива“ и поискаха оттеглянето на кмета Йорданка Фандъкова. Представители на общинската администрация не слязоха при тях.

Злополуката провокира и скандал в парламента. Опозицията поиска изслушване на премиера и на кмета на София. БСП настоява за яснота кой е отговорен за случая.

Снимка: btvnovinite.bg
Социалистите споменаха слухове, че собственикът на павилионите, чийто кабел уби детето, е общински съветник от ГЕРБ. Управляващите контрираха, че ситуацията се използва политически като част от вече започналата предизборна кампания.