Трагедия на магистрала „Струма“. 45 души загинаха в катастрофа на пътнически автобус, пътуващ от Турция към Северна Македония. Сред жертвите има 12 деца.

Тежкият инцидент става малко след 2 часа през нощта на 31-ви км на магистралата до разклона за село Боснек.

Седем са оцелелите. Те са в добро общо състояние в „Пирогов“.

Работи се по няколко версии за трагедията. Сред тях - човешка грешка и техническа неизправност на автобуса.

Какво се е случило?

Четири автобуса тръгват от Истанбул към Северна Македония. Вечерта преминават граничен пункт „Капитан Андреево“. В 3 ч. е получен сигнал за пожар на АМ „Струма“.

Според източници от разследването шофьорът е сред първите загинали. Вратите са останали затвори и пътниците са се оказали в капан.

45 души издъхват на място. От тях 12 са деца. Седем души с ръце и подръчни средства чупят прозореца на автобуса и се спасяват.

Разследването

Две са основните версии за жестоката катастрофа – човешка грешка или техническа неизправност на автобуса.

Един от пострадалите в „Пирогов“ разказал на македонския премиер Зоран Заев, че е чул силен взрив, но към момента тази информация не е потвърдена от разследващите.

Десетки разследващи правят оглед на мястото, като тепърва предстои да се изясни причината за катастрофата.

Жертвите ще бъдат идентифицирани чрез ДНК анализ.

Все още няма официална информация от фирмата собственик на автобуса. Македонската полиция е пред офиса на „Беса транс“, който трябваше да отвори в 9 ч. македонско време, но все още няма служители там. Никой не вдига и на официалните телефони на фирмата.

Пострадалите

Седем души са хоспитализирани в „Пирогов“. Те са с изгаряния по лицето, ръцете и на дихателните пътища. В стабилно състояние са, контактни и имат спомени от инцидента.

На място пристигнаха служебният министър Стефан Янев и премиерът на Северна Македония Зоран Заев, за да разговарят с пострадалите.

Близки на пострадалите разказаха пред камерата на bTV, че техни близки са пътували в автобусите. Един от мъжете сподели, че седем негови близки са били част от екскурзията, като има контакт с половината. За останалите информация няма.