Няколко километра е опашката сутрин от автомобили на изхода на Перник в посока София. Трафикът е изключително затруднен – за 25 минути се изминава около 1 км от трасето.

Екип на bTV провери колко време ще отнеме цялото пътуване между двата областни града. Автомобилът ни тръгна от Перник в 6:45 ч., за един час измина около 2,5 км.

Вече пети работен ден преминаването към областните градове в страната става само с основателна причина и документи.

Според гражданите на миньорския град новата заповед на министъра на здравеопазването само затруднява движението, защото голяма част от тях работят в столицата и им се налага ежедневно да пътуват. 

Снимка: btvnovinite.bg

По думите им скоро може да загубят работата си, защото всеки ден закъсняват. "Тръгвам сутрин в 6:30 ч., а стигам на обяд. Липсва организация", каза един от пътуващите.

Снимка: btvnovinite.bg

Оплакват се и граждани, които по правило са с облекчен режим на преминаване.

„Аз съм медицинско лице, пътувам всеки ден, при мен режимът е улеснен, но каква е ползата от него, когато трябва да чакам да дойде редът ми да мина на тази опашка. Има проблем с организацията според мен, нещо трябва да се измисли да има отделна колона за нас с този режим“, каза Стела Крумова.

Петима полицаи проверяват необходимите документи. Проверката на шофьор отнема по-малко от минута. 

Освен по служебни задължения, хора могат да преминават през КПП-тата за полагане на грижи за роднини, при разлика между постоянен и настоящ адрес, както и за снабдяване със стоки от първа необходимост, при липса в населеното място.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви, че МВР се опитва да осигури зелени коридори за пътуващите с предимство.