След две сериозни аварии при тестовете и няколко дни закъснение от предварително обявения срок, струващият около 20 млн. лева авариен водопровод за Перник вече функционира. Съоръжението, което доставя вода от язовир „Бели Искър“ за поставения на режим миньорски град, беше лично инспектирано от премиера Бойко Борисов.

Снимка: Община Перник

На днешното правителствено заседание Министерският съвет даде съгласие „Софийска вода“ АД да предоставя водни количества на „Водоснабдяване и канализация“ ООД – Перник за осигуряване водоснабдяването на град Перник и прилежащите населени места.

Решението дава възможност за срок от шест месеца водното дружество да получава вода от новоизградения авариен водопровод.

На откриването кметът Станислав Владимиров посочи, че перничани ще имат вода от 6 ч. сутринта до 22 ч. вечерта. „Ако така върви времето и „Белмекен“ е пълен, мислете и за махане на режима“, посъветва го министър-председателят.

Снимка: Община Перник

По време на вече традиционната обиколка с джипа на НСО Борисов и Владимиров коментираха и предстоящите ремонти на водопроводната мрежа на Перник, която има рекордни загуби. Работата ще започне от кв. „Църква“ и ще продължи в „Изток“ и центъра на града.

Борисов коментира и обтегнатите отношения между пернишкия кмет и екоминистъра Емил Димитров – Ревизоро. Владимиров заплаши със съд своя съгражданин заради „нелепи внушения“ и „персонални нападки“, докато се изграждаше водопроводът от София.

„Министърът на околната среда беше много експедитивен, знаеш, че винаги съм бил за мир и разбирателство. Най-добре да седнете – по една ракия сега, и за дезинфекция… Днес човекът извади разрешение, подписа, той внесе точката“, картинно описа новото развитие на сюжета Борисов.

На импровизираната церемония по откриването премиерът с размах завъртя кранчето на специално монтирана чешма на мястото, където водопроводът се свързва с мрежата на ВиК-Перник: „Нека да тече, да не кажат…“. След отдръпването на Борисов пернишкият кмет внимателно спря водата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!