По всичко изглежда, че бившият премиер ген. Стефан Янев скоро ще е и бивш министър на отбраната, след като министър-председателят Кирил Петков поиска публично оставката му. Мотивът – провеждане на „собствена външна политика“ по казуса с войната в Украйна.

Двамата се разминаха в оценката си за случващото се в бившата съветска република буквално от момента, в който първите руски ракети удариха Киев. Макар да осъди случващото се, Янев в социалните мрежи го определи само като „военна интервенция“.

Минути по-рано пред журналисти той призова: „Нека не бързаме да слагаме етикети дали е ограничена военна операция или война ситуацията в Украйна. Путин внимателно избягва ползването на думата „война“. Доста фриволно се използва тази дума“.

След това Янев дообясни подбора си на думи: „Нарочно не говорим с войнствена риторика и не случайно цитирах президента Путин и той каза, че това е специална операция. Защото по този начин нито президентът Путин, нито НАТО затварят вратата за дипломацията“. Очаквано, това и последвалият коментар, че „след жертвите идва дипломацията“, не доведоха до намаляване на все по-видимото напрежение между премиер и военен министър.

На втория ден от войната Кирил Петков коментира от Брюксел призивите на Янев „да не размахваме картата на войната“: „Каква карта на войната?! Унищожиха една трета от украинската армия, има взривове в цяла Украйна – размахват се ракети от Русия върху една независима държава!“.

Вчера Стефан Янев даде ясно да се разбере в социалните мрежи, че очаква да спре да бъде министър: „Реализирането на подобен сценарий, според мен, поставя под риск националната ни сигурност. И доколкото не виждам никакъв здрав разум, а само дълбоко обезпокоителна хаотичност и как беше... „тежка неадекватност“ (цитира израз, използван от Кирил Петков – б.р.).

Той размаха пръст на „коалиционните „партньори“ и политическата сила, която уж ме подкрепяше“.

„Задачата е да бъде освободен поста на министъра на отбраната за някой, който е по-, да го кажем така, по-отзивчив при прокарването на конкретни външни интереси при определянето на българския политически дневен ред, включително по отношение на военната сфера и решенията, които се взимат там“, написа Стефан Янев, според когото подобен сценарий застрашава националната сигурност.