Близо една трета от площта на Драгоманското плато изгоря при пожар тази нощ. Часове наред огнеборци и доброволци се бориха с огъня. Една от най-сериозните заплахи беше пламъците да преминат пътя и да стигнат до намиращата се на метри гора.

Еколози определят огнената стихия като една от най-тежките за местността, а пораженията – като сериозни.

Снимка: bTV

„Трябва да се разследват възможните причини и предпоставки, слушаме какво казват местните хора. Блатото държи много диви прасета в този период и една от причините може да е бракониерски желания, например да изкарат дивите прасета навън от блатото“, казва Андрей Иванов, кмет на Драгоман

Равносметката след потушаване на пожара: засегнати са ендемични растения, които се срещат само в тези защитени територии.

„Доста трагично е състоянието, повече от 80% от тръстиковите масиви са изгорели напълно. Единствено са останали в най-източните части на блатото незасегнати“, разказва доц. д-р Петър Шуроленков, СДП Балкани, който рано сутринта извършва оглед на мястото.

Снимка: bTV

Сред обгорелите растения се виждат и стръкове зеленина, а местните се надяват напролет да станат свидетели на способността на блатото да се регенерира.

Драгоманското блато е дом и за много редки видове животни. Едни от най-ценните видове са белоногата потапница, късоглавата потапница, видрата от бозайниците.

„В блатото има много ценни животински видове най-вече, птици особено, които идват повечето тук да гнездят и повечето отлитат наесен. В момента за щастие не са в блатото, но през пролетта, когато дойдат ще видят, че техният дом е напълно унищожен и променен и може би много от тях няма да гнездят“, отбелязва Шуроленков.

Снимка: bTV

Засегнати са и туристическите части – съоръженията са обгорели, а кулата от която се наблюдават птици напълно изпепелена.

Днес се извърши и оглед на място.