Бригадният генерал Валентин Цанков е един от заподозрените в разследване за шпионаж в полза на Русия, потвърдиха източници на bTV.

По-рано днес от държавното обвинение обявиха, че главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи за събрани доказателства за разузнавателна дейност от гражданин на Руската федерация, ползващ се с дипломатически имунитет у нас.

Според прокуратурата руският дипломат е действал заедно с български гражданин – генерал от резерва, който е имал достъп до класифицирана информация, касаеща НАТО и Европейския съд.

В хода на разследването е било установено, че по този начин руският гражданин е осъществявал нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения. По случая в момента протичат обиски, съобщиха от прокуратурата

След работа на Специализираната прокуратура и Държавната агенция "Национална сигурност" е образувано досъдебно производство за престъпления срещу Република България.

Председателят на вътрешната комисия в парламента Атанас Атанасов коментира лаконично: "Това са казуси отпреди години. Гешев се опитва да лустроса имиджа на Специализираната прокуратура, защото е пред закриване".