С министерско нареждане Българският спортен тотализатор започва да използва автономен приложен софтуер за централизирана компютърна система, стана ясно на пресконференция на спортния министър Андрей Кузманов.

Причината е, че дълги години тотото е работило с фирма, свързана с Васил Божков и санкционирана по закона „Магнитски“.

Кузманов изброи няколко процедури от 2011 г. до днешна дата, които са били печелени от „Декарт“ ООД или от консорциум с участието на фирмата. Става дума за общо над 20 млн. лв., давани от различни правителства - "Борисов 1", "Орешарски", "Борисов 2" и "Борисов 3".

„Днес фирма „Декарт“ е на 9 място в „Магнитски“, свързана фирма с г-н Божков. След тази проверка ми стана ясно поведението на министър Кралев след изява за младежките програми, по която той в офиса на ГЕРБ тропаше по масата и казваше: „моето министерство“, „моите служители“, „моите кашони“. Явно и тук е било неговото министерство, защото цялото предно правителство се бореше срещу Васил Божков. Излиза, че правителството се е борило, а министерството на г-н Кралев не се е. Направете си сметка кой кой е в този цирк“, обобщи Кузманов.

На 4 юни договорът с „Декарт“ е прекратен, а с решение от 4 юни се използва автономна система в рамките на тотализатора.

По думите му „нещата започват да придобиват малко криминален вид за някои области и дейности“.