"Изправи се БГ! Ние идваме!" предадоха протеста, заяви председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов в "Лице в лице" по повод на решението на формацията около Мая Манолова, "Отровното трио", ДБГ и Единна народна партия да гласува срещу проектокабинета на партията на Слави Трифонов.

Според него със своите действия те предават исканията на хората от протеста и по този начин пазят главния прокурор Гешев на неговия пост.

Йорданов смята, че по време на разговорите им е било договорено всичко и е имало важни неща, които да бъдат реализирани в полза на хората, но сега това няма да стане: „Това включва съдебна реформа, преизчисляване на пенсиите и т.н. Сега тези неща няма да се случат, защото една от така наречената партии на протеста извърши предателство“.

По думите му "протестът се е разпаднал на тройки", а преди Манолова е "отнасяла благословии от протестиращите".

Йорданов нарече лидерите на "Изправи се БГ! Ние идваме!" - Мая Манолова, Татяна Дончева и адвокат Николай Хаджигенов, "титаните на морала". По думите му адвокат Хаджигенов се е "жертвал за министерско кресло", а на всичко е известно, че "Мая Манолова и Татяна Дончева са две дами с прекрасно комунистическо минало. Те са прекрасни морални авторитети, благодарение на които сводниците излизат от затвора с по-малки присъди като сводника Ванко 1, който излезе по-рано от затвора. Щастлив съм, че чертата беше теглена от тях".

Попитан защо е преговарял с тези хора за подкрепа на проектокабинета на ИТН, след като е знаел всички тези неща за тях, Йорданов каза, че са виждали в тях потенциални партньори, защото "имаше по-голям враг - моделът „ГЕРБ“.

"Корнелия Нинова да си гледа БСП"

Йорданов коментира обявеното от Корнелия Нинова искане да бъде сменен предложения за вътрешен министър Петър Илиев.

„Да сме казвали на другите какво да правят в партиите си? Да сме казвали какво да правят БСП? Всеки да си гледа своята формация“, каза председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“.

Все още надежда за подкрепа от "Демократична България" и БСП

Йорданов обаче не смята, че протекоткабинетът на ИТН няма да получи подкрепа от "Демократична България" и БСП.

"В момента сме само в хипотеза за другите две партии. Нека дойде утре, нека видим какво ще направят те", заяви председателят на парламентарната група на "Има такъв народ".

Решението на "Зелено движение", част от "Демократична България", да не подкрепи правителството им, Йорданов коментира, отбелязвайки "те са само четири души".

По-късно Йорданов отново потвърди, че ИТН няма да управлява, ако не получи подкрепа на така наречените партии на протеста.

"Няма да сменим Петър Илиев като кандидат за вътрешен министър"

"Петър Илиев е един от нас. Работим заедно от времето, когато организирахме референдума. Той беше юридическото ни рамо тогава", заяви Йорданов.

По думите му Петър Илиев има адвокатска фирма, която е била избирана за кантора на година и това не "компания, която се занимава с обществени поръчки".

Според него няма нищо лошо във факта, че Петър Илиев е почетен консул на Барбадос, този пост няма никакви юридически измерения и тази карибска страна не е офшорна зона, може да е била в черен списък на ЕС, но вече е извадена оттам.

Що се отнася до твърденията, че в книгата си Петър Илиев е плагиатствал от своята колега доц. Киселова, според Йорданов дали това е така може да реши само съда, а е странно, че засегната страна шест години не предприела нищо.

Решенията на етичната комисия в СУ, по думите му, нямат стойност, защото в нея участват засегнати страни в този казус.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!