Този понеделник изтича срокът, в който столичната топлофикация трябва да плати задълженията си съм „Булгаргаз“.

Столичани няма да останат на студено въпреки дълга от над 120 милиона лева на столичното парно към „Булгаргаз“. Това увериха и от енергийното министерство, и от общината. Държавата предлага временно решение за прехвърляне на дълга на Топлофикация към БЕХ. Тепърва ще се търси трайно решение.

Ако парното в дома й спре заради чужди дългове, Илина Кънева е готова да мине на отопление с ток. Но пък ще трябва да бръкне в джоба си повече, замисля се тя. Сега плаща за парно около 170 лева месечно.

„Над 250 лева, и не е същото, защото банята не може да се отоплява, другите помещения, коридора иначе с парното поддържа една температура постоянно!“, казва Илина Кънева.

От столичната община, които са принципал на топлофикацията, успокоиха, че въпреки дълговете парното няма да спре. Настояват обаче за мерки в помощ на дружеството.

Снимка: БГНЕС

„След като за частния сектор се предлага помощ, няма логика завода, който е собственост на всички софиянци – „Топлофикация“ и произвежда топлинна енергия, но не се захранва на ток, който поскъпва, а на газ, който поскъпва, да бъде дискриминиран“, заяви председателят на СОС Георги Георгиев.

От енергийното ведомство отговориха, че за сега подобна мярка не се обсъжда.

„Що се отнася за газа, решение за подпомагане няма, тези мерки тепърва ще се обсъждат“, заяви зам.-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов.

Снимка: btvnovinite.bg

Обсъжда се обаче „Българският енергиен холдинг“ да изкупи дълга на „Топлофикация София“. А работна група ще мисли върху  траен вариант за спасяване на дружеството.

Един от вариантите е БЕХ да придобие собственост в топлинното дружество, обяви изпълнителният директор на холдинга Валентин Николов.

Снимка: btvnovinite.bg

Заместник енергийният министър не изключи вариант „Топлофикация София“ да стане отново държавно дружество.