Придобиване на дял в "Топлофикация София" е възможно решение за хроничното натрупване на дългове от дружеството към "Булгаргаз" и БЕХ. Това заяви изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Валентин Николов на специален брифинг в министерството на енергетиката за казуса между "Булгаргаз" и топлофиканционното дружество.

Настоящият дълг на "Топлофикация София" ще бъде цедиран. "БЕХ е в тази драма от самото начало" и това не е първият път, когато прави цесия на задължения от топлофикационното дружество, заяви Николов.

По думите му "Топлофикация София" дължи на БЕХ над 719 милиона лева и това е доказателство за "хронично заболяване". Затова Трябва да бъде намерено трайно решение на проблема и от холдинга ще предложат на принципала си създаване на работна група с участието на "Топлофикация София", общината и всички останали засегнати страни за разглеждане на възможните варианти". Един от тях е именно придобиването на собственост в топлофикационното дружество, отбеляза Николов.

"София няма да остане на студено. Достатъчно отговорни сме и няма да допуснем това да се случи", заяви заместник-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов, който също не изключва придобиването на собственост в "Топлофикация София" от държавата.

Дамянов изрази своето възмущение от изказванията на Столична община и отбеляза, че проблемът с топлофикационното дружество е от години, но някои граници не трябва да бъдат прекрачвани.

Шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов също коментира изказванията на СОС по отношение на дружеството, което оглавява.

"Искам да изкажа възмущение от грубия език на представителите на "Топлофикация София". Отправените обвинения са несправедливи и обидни. Не е истина, че "Булгаргаз" предоставя на "Топлофикация София" феодален договор", заяви Павлов.

Директорът на газовото дружество отбеляза, че пазарът е свободен и "Топлофикация София" може да си избере друг доставчик на синьо гориво, а що се отнася до лихвите върху забавените плащания, те се налагат съгласно регламент на ЕС, както и топлофикационното дружество налага лихви на неизрядните платци на парно, така че е обидно да се нарича "Булгаргаз" "лихварско дружество".

"Булгаргаз" не нагнетява напрежение, а търси решение на проблемите, заяви Павлов.

По-рано през деня председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев обвини служебното правителсто в дискриминация на "Топлофикация София" и поиска държавата да компенсира дружеството така, както се компенсира частният сектор. 

Зам.-министър Мирослав Дамянов отбеляза, че в СОС "смесват газта и електричеството" и компенсации за индустриалците има само за цената на тока, но не и за газът. Столичните дружества "Електротранспорт" и "Метрополитен" ще се възползват от тези компенсации за повишените цени на електричеството.