„Топлофикация Перник“ работи по изграждане система за омокряне на шламохранилището „7 септември“ като временна мярка, която предотврати „запрашяване на въздуха при ветровито време“.

Това се казва в позиция на изпълнителния директор на дружеството Ясен Кацаров по повод репортаж на bTV по зрителски сигнал.

Въпросното шломохранилище нашумя миналата година, когато дигата му започна да пропуска вода и се стигна до евакуация на живущите в района, а Перник остана без топла вода.

Водното огледало беше премахнато и беше взето решение теренът да бъде рекултивиран. Сега обаче зрители на bTV сигнализираха, че с периода на засушаване вятърът вдига шлаката от хранилището и замърсява въздуха на града.

Местните жители се оплакват, че по план рекултивацията там трябва да приключи до края на годината, но на практика тя не е започвала.

„Помните миналата година имаше ангажименти от различни институции и политици, а виждате темповете, с които се работи. Обещанията бяха за бързо рекултивиране и изграждането на ново шламохранилище - и по двете неща няма движение“, заяви кметът на Перник Станислав Владимиров пред bTV.

От „Топлофикация Перник“ заявиха, че има план с девет етапа за рекултивиране на хранилището, но „процедурата много се забави заради обжалването на едно конкретно НПО“.

Дружеството съобщава, че е започнало изграждането на ново хранилище и „си е поставило цел за намаляване на въглеродните емисии чрез микс от суровини“. „На финала е изграждането на когенерации (…) Те ще осигурят около 20% по-чиста енергия за перничани“.

Със срокове кога хранилището ще бъде засипано с пръст и рекултивирано никой не се ангажира.