Сигнал за изхвърлени тонове битови отпадъци край река Пребойница в Искърското дефиле вдигна на крак представители на столичната екоинспекция и Басейнова дирекция. От Сдружение "Балканка" алармираха, че са засегнати защитена територия и вододайна зона.

Местни рибари са сигнализирали екоактивистите за две незаконни сметища край село Губислав, община Своге, на територията на закрити уранови рудници.

Става дума за тонове битови отпадъци, включително гуми, мебели, пластмасови и стъклени опаковки, дори тоалетни чинии.

На метри от боклука тече река Пребойница, която е обект на екологично замърсяване, а според местните хора се използва и за питейни нужди, от ВиК обаче отричат.

Нарушителите са неизвестни.

На Община Своге беше издадено предписание за почистване на района, в противен случай я грози санкция.

„Фактът е, че боклуци в защитена зона, покрай река, в която има приоритетни видове за опазване, като ручейния рак например“, заяви Димитър Куманов, Сдружение "Балканка".

„Ето дъждът не прекъсва, няма гаранция, че зарази и прочие други замърсители, те проникват чрез тази вода, която се стича в реката“, коментира Борислав Дичев, жител на село Губислав.

„Трябва общината да предприеме своевременни мерки това нещо да не се допуска. Глобата е от 3000 до 10 000 лева“, обясни Ирена Милушева, главен експерт в РИОСВ-София.