Близо 6400 литра и над 4300 кг нелегални продукти за растителна защита са били задържани в България по време на международната операция на „Европол” и ОЛАФ „Силвър Акс 4”, съобщиха от агенцията по храните.

За периода от 25 февруари до 25 април т.г. в общо 29 държави (Австрия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Франция, Финландия, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швейцария, Обединеното кралство и Украйна) са били открити над 550 тона нелегални или фалшиви пестициди.

На наша територия проверките са били с участието на полицията и ДАНС. Сред откритите нарушения е нерегламентирана търговия на преопаковани пестициди и съхранение на продукти с изтекъл срок в Силистра, нерегламентиран склад в Пазарджик, реклама на неразрешени пестициди в Пловдив, нелегални доставки от Турция и Русия и др. Извършени са стотици проверки на търговски обекти.

Макар и по-евтини и често рекламирани като по-ефективни, този тип продукти за растителна защита не само, че нямат никаква гаранция за ефективност, но и представляват потенциален риск както за здравето на хората, така и за оцеляването на екосистемите в районите, където се пръска с тях.