Ядрото на Европа – и политическото, и икономическото, и финансовото, ще бъдат страните от еврозоната. Всички останали мигом попадат в периферията, а на България мястото не й е там. Това коментира в предаването „Лице в лице” по bTV вицепремиерът Томислав Дончев.

По думите му влизането в еврозоната е нещо много повече от приемането на еврото, то има огромен политически смисъл.

Чисто географски България е в периферията на Европа, но не може да си позволи да бъде в политическата периферия на ЕС, отбеляза още Дончев.

"За нас най-важното е влизането в чакалнята на еврозоната, а ползите са безспорни. Приемайки единната валута, страната ни става част от клуба на най-богатите и най-сигурните държави не само в Европа, а и в света. Това означава огромна сигурност за всички, които работят и правят бизнес у нас, за всички нови инвеститори, както и много по-изгодни лихвени равнища", заяви вицепремиерът.

По думите му борбата с корупцията не може да се извърши за една година и след това всички да станат ужасно некорумпирани. "Това е процес, който не трябва да спира никога", каза Дончев.

Най-важното е да има силен граждански импулс, гражданите да не престават да повдигат тази тема, защото за зло или за добро политиците в България често работят много добре под натиск.

Той се обяви за разсекретяването на стенограмата за КТБ, тъй като по думите му степента на обществен интерес в случая е по-силна от всичко останало.