Около час, след като президентът Румен Радев остро разкритикува управлението на кризата и предложения от мнозинството бюджет за следващата година, министри и вицепремиер отговориха задочно. Сметката за следващата година е изпълнима и сегашната властова конфигурация е готова да го докаже, стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев.

„Репликата, че бюджетът е „след мен и потоп“ е цветна, но не се потвърждава от данните на нито една международна институция. Сравнете външния дълг на останалите държави – тази и следващата година ще сме сред тези с най-нисък дълг. По отношение на дефицита ще сме с най-ниския или с един от най-ниските дефицити“, посочи Дончев.

Не приемаме нито една от критиките на президента, до този момент не сме видели нито една негова стратегия за развитието на България, а имаше гръмки изказвания, заяви и социалният министър Деница Сачева.

„Да критикуваш е изкуство“, отбеляза вицепремиерът и подчерта, че „да казваш обратното на това, което се случва, няма нищо общо с това“. Според него „чертаенето на апокалиптични сценарии“ е „скверна технология за трупането на политически дивиденти“.

Дончев приключи изказването си с препратка към думи на Радев от 3 март, когато президентът иронизира противоепидемичните мерки, заради които бяха отменени тържествата на Шипка. Днес вицепремиерът напомни за това, като отбеляза: „И двата щама на COVID са опасни – и шипченския, и софийския“.