Страната ни вече се намира в политическа криза, която е предизвикана от президента Румен Радев, смята депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Той призова държавния глада да даде третия мандат за съставяне на кабинет на „Демократична България“, тъй като само те са заявили готовност да съставят такъв.

„Отговорността е изцяло на президента и тя не е от днес, той е един от факторите, които доведоха до тази патова ситуация, която ще бъде платена от всички. Този човек от една година се опитва да предизвика политическа криза и успя“, заяви Тома Биков.  „Сега да бъде така добър да съдейства, за да не стигнем до конституционна криза“, призова той.  

Според него актуализация на бюджета, за каквато настояват от БСП, няма как да бъде направена от правителство в оставка, което ще си отиде до няколко дни. „Не може то да определи политиките в държавата, а да не може да ги изпълнява, не може да поемем такава отговорност“, категоричен беше Тома Биков.

„Президентът трябва да даде мандата на „Демократична България“, които в предизборната кампания заявяваха, че искат да направят правителство, нека да се направи последен опит. Ако те го върнат, да не губим време и да отиваме на избори“, добави Тома Биков.

„Изборният кодекс е една от разделителните линии в парламента и тя е по това, че има генерално некомпетентни предложения и дори опасни за самата демокрация“, заяви депутатът от ГЕРБ в ефира на специалното студио на bTV "Новият парламент: Какво следва".

Според него изборното законодателство, в което има фундаментални промени, е гледано за една нощ с минимален срок между първо и второ четене, което значи, че се цели много бърза и радикална промяна на целия изборен кодекс. По думите му се поставя под риск изобщо протичането на нормални избори след около два месеца.  

„С всеки изминал ден партиите, които са на второ, трето и четвърто място разбират, че не са на първо. Уж бяха победители, но не могат да направят  правителство, не могат да проведат заседание на народното събрание. Започва сблъсък на фантазията с действителността, той ще продължи известно време, докато се проведат нови избори“, заяви Тома Биков в кулоарите на парламента.

„Третото завъртане има конкретен срок и той е една седмица. Ако президентът мисли за държавата и за хората, час по-скоро трябва да даде третия мандат, за да може максимално скоро да имаме правителство“, посочи той. 

„Надявам се, че след едни следващи избори всички политически сили ще осъзнаят грешката си, че горенето на мостове и прекалено големите заклинания водят до безизходица“, посочи депутатът от ГЕРБ.