Съмнения за полицейско насилие след смъртта на млад мъж в ареста в Ямбол. Близките твърдят, че по тялото му има следи от удари и изгаряния. Според полицията, след като е задържан, мъжът се е самоубил, а от прокуратурата в Ямбол започнаха разследване за убийство.

Снимка: bTV

Иван е служител в приют за животни във Варна, в петък следобед се прибрал с влак в Ямбол, за да види близките си.  По телефона той им казал, че е добре и че вечерта ще излиза с приятели.

В събота рано сутринта в дома им идват полицаи, които съобщават за смъртта му. Всички институции в Ямбол са на крак, след като днес в предаването „Тази сутрин“ родителите на 32-годишен мъж разказаха, че подозират насилствена смърт. 

 

Защо е арестуван и какво се е случило в часовете до фаталния изход, дали става дума за убийство или самоубийство – все още няма отговор.

Последният разговор на Иван с майка му е в петък следобед, когато слиза на гарата в Ямбол, за да види близките и приятелката си.

Според прокуратурата около полунощ Иван е спрян от полицейски патрул в центъра на града при рутинна акция, а според полицията е задържан за притежание на наркотици. Издъхва в ареста.

„Дали се отнася за убийство или за самоубийство, каквито са първоначалните данни, ще бъде установено в хода на разследването. Всички въпроси относно неговото задържане, отвеждането му в районното и неговия престой ще бъдат установени“, казва окръжният прокурор на Ямбол Дойчин Дойчев.

Снимка: bTV


Според родителите, загубили единственото си дете, той е жертва на полицейско насилие, защото по тялото му виждат множество синини, наранявания и изгаряния „Тениската му беше цялата мокра, има следи от стъпки по шапката и тениската“, казва майката на мъжа Веселина Димитрова.

 

„Той е бил поливан, бил е бит. Синини в дясна раменна става, в дясно предгърдие, по краката прободна рана, петите са сини. Тук говорим за убийство на млад 32-годишен мъж, убийство в приемното на РПУ-Ямбол“, твърди лелята на мъжа Нели Динева.

Снимка: bTV

От прокуратурата уверяват, че всички съмнения ще бъдат проверени.

„За камерите в арестното помещение – по първоначална информация има такива. Те са работили, изискана е и в кратки срокове ще ни бъдат предоставени, за да бъдат приложени към материалите по делото. Ще разпитаме и свидетели, полицейските служители ще бъдат разпитани“, посочва окръжният прокурор Дойчин Дойчев.

Снимка: bTV


„Искам справедливост, искам всички, които са отговорни да си понесат наказанието, защото аз няма да си върна детето“, казва майката на загиналия мъж.

Снимка: bTV


Резултатите от съдебно-медицинската експертиза все още не са ясни. Заради съмненията около смъртта на мъжа наблюдаващият прокурор може да назначи и допълнителна тройна експертиза.