„Моето лично мнение е, че рискът от зараза с COVID-19 в София е твърде голям все още“, смята зам.-кметът по културата на Столична община Тодор Чобанов.

Припомняме, че премиерът Бойко Борисов заяви, че при запазване на тенденцията за понижаване на случаите на новия коронавирус, детските градини и яслите могат да отворят още на 14 декември. Това намерение беше потвърдено и от здравния министър Костадин Ангелов.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова пък обяви, че вече тече подготовка в случай, че здравният министър Костадин Ангелов издаде заповед за отварянето им.

Чобанов подчерта, че при нова заповед, която да позволи отварянето на ясли и градини, ще бъде свикан столичният кризисен щаб, който да вземе решение.

„Далеч сме от нормата на заболеваемост, която да позволи разхлабването на мерките“, смята той. По думите му финалното решение трябва да бъде взето от столичния щаб след изслушване на експерти.

Тодор Чобанов е категоричен, че животът и здравето са по-важни.

„Разбираме притесненията на родителите, но в крайна сметка всичко се прави в името на живота на децата и персонала“, коментира той.

Той допълни още, че в момента стои въпросът дали градини и ясли да отворят за една седмица или това да се случи чак през януари.