Обявиха за общодържавно издирване 17-годишната Ивана от Дупница, която е в неизвестност вече четвърти ден. Над 150 полицаи, жандармеристи и доброволци участват в търсенето ѝ.

Последно момичето е засечено на камера близо до изхода на града. Единствената следа до момента е намереното ѝ яке, в района на главен път Е-79, в близост до тунела край Дупница. Обхождат се покрайнининте на града. В акцията се ползват и кучета, и термокамери. 

Снимка: bTV

Родителите на момичето със свито сърце очакват някаква новина за момичето си. Пред БНТ обясняват, че тя никъде не излиза без телефон.

„Оставя си раницата заедно с телефона и казва „мама ще дойде после да ми вземе багажа“. Аз доколкото знам, тя без телефон никъде не ходи. Не знам и аз, как го е оставила телефона, сигурно е била много бясна“, казва Мария Иванова, майка на Ивана.

Снимка: bTV

Според родителите най-вероятно момичето е имало проблем в училище и това е вероятната причина да изчезне. Според майката то се е опитало да се свърже с нея, вероятно в момента, в който е говорила с класната ѝ ръководителка.

„Тогава в същия момент, когато се обажда класната, Ивана иска телефон от някаква жена пред Военната болница, обаче моят телефон дава заето. Може би е искала да ми обясни какво е станало, но не може да се свърже. След това звънях на другата жена, но тя не ми отговори“, разказва майката.

В акцията по издирването на Ивана се включват десетки доброволци. 

„Проблемът е в това, че мина много време вече. To в четвъртък е изчезнало, което означава, че времето е много, последните камери, които са я видели е била много леко облечена, без провизии, без нищо и това е много опасно и страшно“, казва един от доброволците.

„Благодарни сме на хората, които ни търсят детето. Дано го намерят! Моля се на Господ, не знам, къде и аз да търся, не знам“, казва бащата на Ивана.

В Дупница се коментира, че изчезналото момиче е било подложено на тормоз от съучениците си. За проблемите в училище разказва и кметът на Дупница Първан Дангов, който е назначил и проверка на учебното заведение от утре.

Снимка: Facebook

„Децата и в училище са жестоки. Това, което имам като предварителна информация е, че са и се подигравали, изолирали са я последната седмица. Тя е имала херпес на устата и са и казвали „ти си болна“ и „никой няма да говори с теб“, казва Дангов.

Според него има редица пропуски, които са довели до изчезването на момичето.

„До мен достигат сведения, че това дете наистина е имало здравословен проблем. Неглижиран, къде от родителите, къде от психолозите, къде от директора. За мен не е нормално, детето да излезе, да си остави телефона на класната и тя да не казва нищо“, допълва кметът на Дупница.

Издирването на 17-годишното момиче продължава под надзора на оперативен щаб на Районното полицейско управление в Дупница, което координира екипите.