От 14.00 до 20.00 часа се ограничава движението на моторни превозни средства над 12 т по автомагистралите и натоварените направления, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура”. Те призоваха водачите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия.

Ограничението за тежкотоварни превозни средства важни по автомагистралите с изключение на участъка Харманли - ГКПП „Капитан Андреево“ от АМ „Марица“; пътищата Ребърково – Ботевград, етапната връзка на ЛОТ 1 от АМ „Струма” при Дупница, Русе – Велико Търново, Пловдив – Харманли, Дуранкулак – Варна, Варна – Бургас, Симитли – Гоце Делчев, южната дъга на околовръстното в София, Пловдив – Смолян и Бургас – Царево.

Целта е повишаване на безопасността на движение и увеличаване на пропускателната способност на пътната инфраструктура в последния почивен ден около Коледа. Подобна мярка ще има на 30 декември, от 18:00 ч. до 21:00 ч., и на 4 януари 2015 г. от 14:00 ч. до 20:00 ч.

Ограничението не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

От КАТ посочиха, че не очакват засилен трафик днес и няма обявена специализирана операция по пътен контрол.

Републиканските пътища са проходими при зимни условия. Над 660 машини обработваха пътната мрежа в районите със снеговалеж през изминалата нощ.

През изминалото денонощие при катастрофи са ранени 13 души, трима са с опасност за живота. Няма загинали.

В страната са станали 11 пътни инцидента. В София са регистрирани 83 леки и едно тежко пътни произшествия. Няма загинали, един е ранен.

Днес от 16:00 ч. се ограничава движението на МПС над 10 т през "Котленския" проход. Шофьорите могат да ползват Прохода на Републиката и "Ришки".