31 октомври отново раздели общественото мнение - „За" и „Против" Хелоуин. Някои приготвят маскарадни костюми за тази вечер, докато други се противопоставят с кукерски игри.

За втора поредна година Национално движение „Хан Кубрат” организира българския отговор на Хелоуин, а именно - празник с кукери. Целта е в навечерието на Деня на Народните будители да се покаже на децата, че и в България има празници и не е нужно да ги забравяме или омаловажавани заради чужди.

Тази година кукерите се събраха пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий".

Въпреки различните мнения за това трябва ли да се чества Хелоуин или не, у нас има хора, които се вдъхновяват от неща, свързани с празника. Сред тях е и Димитър Пенчев, който през 2015 г. впечатли журито на „България търси талант” с уменията си по карвинг.

Снимка: btvnovinite.bg

Оттогава Митко организира няколко работилници за скулптури върху тикви и става все по-добър в хобито си. Твърди, че превръща тиквите в произведения на изкуството за лично удоволствие. Прави го и заради спомените, свързани с баба му.

Снимка: btvnovinite.bg

„Още като съвсем малък баба ми ме учеше как се правят фенери от тикви и това беше доста преди в България да се знае какво е Хелоуин. Така че според мен самото изкуство не трябва да се свързва до такава степен с Хелоуин. Ние си имаме и празници на тиквата тук в България”, разказа пред bTV Димитър.

Снимка: btvnovinite.bg

Подобна пластика може да се направи и върху диня, моркови или сладки картофи. Докато се извайва, трябва да  бъде пръскана периодично със смес от вода и лимонов сок, за да не потъмнява: „Идеята е да направя тиквите да оживеят. Дори така се казват и няколкото самостоятелни изложби, които имах - „Тиквите оживяват”. Опитвам се да пресъздам характер на всяка една тиква”.

Най-интересната сред произведенията на Димитър е тиква, карвингът на която му е отнел 5 часа. За да бъде по-изразителна, той е използвал ряпа, за да извае очите и зъбите.

Ако карвингът ви е допаднал като идея за хоби, потърсете добър учител и развихрете фантазията си.