Почернени родители настояват за среща с изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов. Те искат бързи експертизи, ускорен процес и адекватни наказания.

След среща с тях министърът на правосъдието обеща, че след анализ ще бъдат предложени конкретни поправки.

Колкото до новите промени в правилата за движение по пътищата - родители на загинали деца и експерти отбелязват, че досега законът е променян над 100 пъти, но резултат няма.

„Борим се за някакви промени, за да можем да спасим живите деца. Всяко едно министерство трябва да свърши неговата си част“, каза Петя Иванова, майка на загиналия Васко.

Родителите пуснаха молби за среща и с главния прокурор:

„За мен проблемите са в прокуратурата. 10 месеца аз нямам авто-техническа експертиза на детето ми“, коментира Радка Петкова, майка на загиналия Георги.

Министърът на правосъдието Атанас Славов призна за проблеми, свързани с работата на разследващите органи и на прокуратурата. Той добави, че те ще бъдат адресирани по време на срещите му с главния прокурор.

До края на месеца Славов очаква резултатите от анализ, поръчан още от предшественика му, въз основа на който ще бъдат предложени нови поправки в Закона.

Колкото до последните промени с цел превенция, с които се забранява на младите водачи да шофират през нощта от 22 до 6 часа, експерти виждат пропуски:

„Тъмната част на денонощието след 1-2 месеца започва в 18 час , даже в 17:45 часа и то в интензивното движение“, коментира Людмил Рангелов, адвокат по наказателно право.

В неделя почернените родители отново излизат на национален протест.