Най-малко 31 души пострадаха при три катастрофи, станали рано сутринта в една и съща отсечка на АМ „Тракия“ – на 45-ия – 47-мия км, между Траянови врата и разклона Мухово – Костенец.

Снимка: bTV

В едната катастрофа са участвали над 40 автомобила.

Според шофьорите в този момент видимостта е била 1 – 2 метра заради мъгла и дим от запалилото се преди дни сметище край Ихтиман.

Две от катастрофите са станали в платното към Бургас, а третата – в платното към София.

При една от катастрофите кола се е врязала в тежкотоварен камион с македонска регистрация, а след това в тях се ударил още един тир, този път – с пловдивски номера.

Съвсем близо до местопроизшествието са станали още две верижни катастрофи – в двете платна на магистралата. В тях са участвали около 40 автомобила, вкл. автобус и микробус.

На мястото бяха изпратени 13 линейки от Спешна помощ, като някои направиха и повторен курс.

Пострадалите бяха откарани в различни болници в София.

14 души са настанени в „Св. Анна“, като двама от тях са с опасност за живота и ще бъдат оперирани днес. Общо четирима са настанени в реанимация. Сред ранените има сръбски граждани, включително две деца.

В „Пирогов“ са приети седмина пациенти. Една жена е с опасност за живота, тя вече е оперирана. Втора жена с политравма е с относителна опасност. Там е настанено и двегодишно дете с черепоно-мозъчна травма, а 16-годишната му майка остава като придружител.

Останалите пострадали са откарани в ИСУЛ, „Софиямед“ и „Токуда“.

Пред журналисти вътрешният министър Валентин Радев посочи, че причината за инцидента е ниска мъгла и горящото от няколко дни сметище.

Катастрофите предизвикаха тапи и огромно задръстване, тъй като и двете платна на магистралата бяха затворени. Някои от колите се връщаха в аварийната лента.

Движението беше реорганизирано

Около 14 ч. от АПИ обявиха, че движението по магистралата между 46-и и 47-и км е възстановено двупосочно в платното в посока Пловдив.

Необходимо е шофьорите да се движат с повишено внимание, като спазват поставената сигнализация и указанията на контролните органи, предупредиха от Агенцията.

До обяд трафикът в посока София е отбит на п.в. „Церово“ и се връщаше на магистралата на п.в. „Ихтиман“.

„Работим по отварянето на нов прозорец, за да може тапите да са по-малко и да пуснем движението.Ще има затруднение в участък от около 1 км“, каза пред bTV Георги Стоянов от „Автомагистрали“ ЕАД.

Причините

Според шофьори, попаднали в инцидента, причината за него е не толкова мъглата, колкото запаленото сметище. Те разказаха, че пушекът е бил гъст, а видимостта на места е била по-малко от метър.

На някои от тях се е наложило да избират дали да се ударят в камион, кола или мантинелата.

„Сметището гори от седмица, а никой не взема отношение“, възмутиха се те.

Вижте повече във видеото:

Прокуратурата ще повдигне две съдебни производства срещу неизвестен извършител.

Можеше ли серията катастрофи на АМ „Тракия“ да бъде предотвратена?