Пътнически влак удари лек автомобил. Катастрофата е станала тази сутрин около 7 ч. на охраняем жп прелез в индустриалната зона на Асеновград. Кантонерът е арестуван, пробата му за алкохол е положителна.

Колата е била пометена и запратена в сградата, където стои охраната. Покривът на автомобила е бил отнесен.

В колата са пътували трима души. В болница са откарани 32-годишният водач на автомобила и двама пътници - на 25 и 30 години, като последният е най-тежко пострадал с опасност за живота.

На шофьора е взета кръвна проба за алкохол. Машинистът, на 51 години, е тестван с дрегер – резултатът е отрицателен. 

Снимка: btvnovinite.bg

60-годишният кантонер, който карал нощна смяна, не дал смислено обяснение защо е забравил да пусне бариерата. Пробата му за алкохол показала 1,8 промила.

Снимка: btvnovinite.bg

Според прокуратурата именно той е виновен за инцидента, защото не е спуснал бариерата, въпреки че е получил сигнал за приближаващ влак.

„Основна причина за това пътно-транспортно произшествие е, че кантонерът, който е на прелезопазачницата, не е свалил бариерата, въпреки че е получил сигнал, че по реда, който е установен в държавните железници, влакът приближава към прелеза”, обясни Борис Михов, заместник-районен прокурор на Асеновград.

Мъжът е задържан за 24 часа, предстои да му се повдигне обвинение.

По време на инцидента във влака имало пътници, те не са пострадали, самият влак успял да спре на гарата в Асеновград. Работещите в района на жп прелеза разказват, че пътят е много натоварен.