Терез и Масуд – лъвчетата, които бяха спасени от зоокъта в Разград, пристигнаха рано тази сутрин в спасителния център за големи котки „Фелида“ в Холандия.

Двете животни бяха настанени в помещение за адаптация, приготвено специално за тях, и бързо го харесаха, разказа Явор Гечев от Фондация „Четири лапи“.

То е с контролирана температура и среда, в която животните да могат да натоварват в пълна степен крайниците си и мускулатурата им да се развива правилно.

Лъвчетата пристигнаха в центъра в 2:45 ч. тази сутрин българско време след изключително дълго и изморително за всички пътуване. Терез и Масуд пропътуваха повече от 2300 км. под медицински контрол в специализиран транспорт за големи животни.

Малките бързо започнаха да проучват новия си дом и приеха спокойно преместването.

„Тази сутрин се нахраниха много добре и са в много, много, много добро състояние и смятам, че това е първата стъпка от техния нов живот”, каза Марк Гьолкел от института за изследване на диви и зоопаркови животни "Лайбниц".

След играта и храненето за лъвчетата дойде време за почивка.

Щом при Терез и Масуд обаче дойде отново Марина Георгиева от организацията "Дивите животни", която се грижи за тях в продължение на 5 месеца, времето за игра също идва.

„Имаше няколко момента, в които не бяхме сигурни, че ще успеем да доведем лъвчетата тук, но често се случва така в нашата работа – има дълги битки, докато нещата се случат”, обясни Барбара ван Хенне, ръководител на програмите за големи котки във фондация "Четири лапи".

Снимка: bTV

Оттук нататък им предстои дълъг период на адаптация, посочи Явор Гечев. През първите две седмици ще се следи поведението им и как свиват с новата среда.

След 2 – 3 седмици се предвижда нов медицински преглед, пълни изследвания, като особено внимание ще се обърне на състоянието на Масуд, заради неговия здравословен проблем.

Ще се следи доколко диетата, която спазва, се отразява добре, доколко костите израстват правилно. В случай, че не израстват достатъчно правилно, може да се наложи операция, но се надяваме, че няма да се стигне до там, каза Гечев.

Съвсем скоро лъвчетата ще могат да излизат и във външно заграждение, което е с по-голяма площ. А когато станат на около година, ще бъдат преместени в загражденията за възрастни животни.

В центъра „Фелида“ в момента има шест тигъра, включително двата, спасени от Сирия – Султан и Саида.

Вижте повече във видеото: