Световноизвестният тенор Камен Чанев, който почина на 56 години след усложнения от COVID-19 в четвъртък, ще бъде погребан в събота, 28 ноември, в 11 часа в двора на митрополитския храм "Свети Димитър" в Стара Загора.

Това съобщи старозагорският митрополит Киприан. Така Чанев ще почива навеки в двора на храма, където са погребани бивши митрополити и свещеници, включително и бившите владици Павел, Климент и Панкратий, както и други хора с големи заслуги към Стара Загора.

Предложението е на самия Киприан. Старозагорският владика е голям почитател на оперното изкуство. Той често застава на диригентския пулт на Старозагорската опера, защото има музикално образование.

За да бъде дворът на митрополския храм последен дом за певеца, съгласие е дал неговият единствен наследник – брат му Здравко, който живее в родния им град Сливен.

Засега не е ясно дали лично дядо Киприан, който наскоро пребори коронавируса, или протосингелът на митрополията архимандрит Богослов ще води траурната церемония в двора на храма. Заради ограниченията покрай заразата на нея ще присъстват най-близките на певеца.

За почитателите на неговото изкуство и в негова памет ръководството на община Стара Загора, съвместно с Държавната опера в града, организира отделно поклонение. Желаещите да изразят своята почит могат да го направят също в събота от 10 до 13 ч. във фоайето на Старозагорската опера.

Последното изпълнение на Камен Чанев на сцената на Старозагорското опера беше на 6 ноември. Тогава той пя заедно с приятелката си - сопраното Таня Иванова, в операта на Джузепе Верди „Отело“. В операта смятат, че след това представление сред колектива е пламнала зараза от COVID-19.