В четири области на страната днес е в сила оранжев код заради високи температури. Предупреждението важи за Плевен, Враца, Монтана и Видин.

Очакваните максимални температури в тези региони са от порядъка на 38-39 градуса.

Вторият ден от горещниците донесе два температурни рекорда - във Видин и Монтана градусите стигнаха 38.5.

Оранжев код заради опасно високи температури беше обявен в четири области днес. Живакът в термометрите гонеше рекордни стойности в Плевен, Враца, Монтана и Видин. В най-горещите часове по улиците почти не се срещаха хора, а тези, на които им се налагаше да са навън, разчитаха на различни методи за спасяване.

На места беше 40 градуса. Вчера започнаха така наречените горещници, а времето днес недвусмислено потвърждава това наименование. Ето как се справиха с жегите в най- засегнатите места.

Топъл, но не извънредно горещ ден ден и за синоптиците в БАН. До 15 часа не бяха регистрирани рекордно високи температури.

Специалистите обаче припомнят, че градуси от 35 нагоре се смятат за опасни. Метеоролозите обясняват, че прогнозите за опасни явления се правят от ден за ден. Иначе биха били неточни. Затова съветват - хората да следят внимателно краткосрочните прогнози, за да са подготвени за потенциално опасно време.