Разбитата група за телефонни измами от град Левски е действала от началото на 2018 г. Това стана ясно по време на брифинг на в Националната полиция.

Вчера при акция в града бяха задържани 8 души. Всички участници в престъпната група са осъждани – присъдите са за кражби, грабежи, шофиране в нетрезво състояние и измами.

Механизмът – обвинените са се представяли за полицейски служители по телефона и са искали съдействие за залавяне на престъпници от жертвите.

Групата е действала на територията на цялата страна – основна цел са били жителите на столицата. За първите седем месеца на тази годинаало-имамниците са ограбили над 450 души. 

Прокуратурата е изчислила, че те са разполагали и с джобни пари на ден, колкото една минимална пенсия. 

„Тези хора нямат нито един ден трудов и осигурителен стаж, въпреки това са демонстрирали добър начин на живот“, коментира прокурор Милева и допълни, че един от задържаните дори се е представял в социалните мрежи с прякора „Васко Богатия“.

„Извършени са претърсвания и изземвания на девет адреса и леки автомобили. При извършените действия по разследването са установени и иззети множество мобилни телефони, сим карти, както и румънски такива, голяма сума пари и ценности”, заяви Сийка Милева, говорител на специализираната прокуратура.

Утре спецпрокуратурата ще поиска постоянна мярка „задържане под стража” за всички осем заподозрени.