Българите теглят все повече кредити. Това сочат данни на Централната банка. На колко възлизат задълженията на домакинствата и с колко най-често задлъжняваме?

Над 21 милиарда лева – толкова са кредитите на домакинствата у нас в края на юни. Само за година сме взели заеми в размер на 1 милиард 768 милиона лева.

Най-голямо увеличение има при броя на кредитите между 100 и 200 хиляди лева.

Справката на Централната банка показва още, че при заемите до 1000 лева също има значителен ръст.

Най-малък е ръстът при кредитите над 1 милион.

Георги попада в статистиката на по-големите кредитополучатели. Взел е назаем от банката 100 хиляди лева, за да се сдобие със собствен дом. Намерил е начин да не се притеснява за бъдещето:

„Заделил съм известно количество пари в банката, които биха успели да покрият няколко месечни вноски, ако случайно изгубя работата си”, обясни Георги.

Финансовите експерти обясняват по-високия интерес към заемите с ниските лихви, които предлагат банките.

При ипотечните кредити средните лихви и в левове, и в евро намаляват и са под 4%. В борбата за клиенти някои банки предлагат кредит за жилище с лихва под 3%:

„За тип клиенти, които се осигуряват на високи доходи, на максималния осигурителен доход или пък имат нетен доход поне 3000 лева”, обясни финансовият анализатор Иван Стойков.

А според икономистите за ръста в кредитирането има и други причини.

„Икономиката расте, заетостта е на рекордно високи нива и заплатите растат с относително високи темпове – всичко това води до едни по-добри доходи и спокойствие в потребителите за бъдещето”, коментира Десислава Николова.

Икономистите обясняват ръста на по-големите кредити с поскъпването на имотите.

А по-голямата популярност на кредитите до 1000 лева се дължи на желанието за дребни покупки, за които потребителите предпочитат заем с малки вноски, които не тежат на семейния бюджет.