Репортаж по зрителски сигнал. Преподаватели от Алма матер сигнализираха, че отоплителната инсталация на сградата паметник прелива от покрива и руши фасадата.

Водопад по фасадата, мухъл, плесен и животински изпражнения - всичко това в архитектурен паметник в центъра на София. Екипът ни направи проверка на място.

Ясно се вижда, че сградата паметник на културата се руши и има сериозни течове. От ръководството на университета отказаха поканата за интервю и вместо това изпратиха писмено становище: 

"Годишният бюджет за капиталови разходи за ремонти на Софийския университет е по-малко от 1 милион лева годишно, което означава по-малко от 3 лева на квадратен метър. Тези средства са крайно недостатъчни за поддържане на сградния фонд“, пише в позицията.

През 2018 година за 130-годишния си юбилей, Софийският университет получава още 9 милиона лева за капиталови разходи. Половината от тях са дадени за ремонт на студентските общежития, останалите – за учебните сгради. 

От Министерството на културата, което отпуска пари за поддържането на ценното наследство, направиха спешна проверка след излъчването на материала тази сутрин по bTV. Но също отказаха да застанат пред камера.

„В хода на проверката се установи, че е необходим ремонт на отводнителната система на сградата на ректората. Съставен е констативен протокол с предписания за последващи действия“, написаха в позиция от министерството.

Според Закона за културното наследство ползвателите са длъжни да полагат грижи за обекта, както и да сигнализират Националния институт за недвижимо културно наследство при проблем.

„През последните три години няма внесена документация от страна на Софийския университет за проекти или искане за съгласуване на аварийни или планови ремонтни (…)", отнасящи се до сградата на Ректората", пише още в становището.

И още - в Министерството на културата няма данни университета да е кандидатствал за финансова подкрепа за консервация или реставрация на ценната сграда.