„Топлофикация Перник” възобновява работа след седмица прекъсване. Очаква се още днес жителите на града отново да имат топла вода.

Тази сутрин експерти на РИОСВ трябва да премахнат поставените пломби към генераторите.

За да се гарантира, че няма да бъде използван неразрешен вид гориво, в предприятието ще дежурят служители на екоинспекцията и ще осъществяват 24-часово наблюдение на подаваното към парогенераторите.

Спирането на пернишкия ТЕЦ стана преди седмица, когато проверки на място установиха, че се гори биомаса.

До утре пък е срокът служителите на ТЕЦ-а да отстранени от площадката на предприятието всички горива, за които нямат разрешение.

Топлоподаването ще бъде възстановено, но жителите ще го усетят към довечера след 20:00 ч., каза директорът на ТЕЦ „Република” Любомир Спасов, който заяви, че още „преди година сме входирали искане за ползване на биомаси като горива”.

От „Топлофикация Перник” признават, че са изгаряли биомаса в продължение на година преди да бъдат хванати в нарушение. 

„Ако нямате отговор една година на своето искане, как ще постъпите”, мотивира Спасов решението да гори биомаса в централата.

„Биомасата е на цената на въглищата и със себе си биомасата не носи задължение да се плаща за въглеродни емисии, което е огромен разход за централата", допълва той.

Има желание това да продължи, като използват слама вместо въглища. По думите им така ще спестят милиони. Имат инвестиционно намерение, изпратено до институциите.

Процедурата по ОВОС за искането на ТЕЦ „Република” да гори биомаса още не е приключил, заяви Анелия Дренска, началник на РИОСВ – Перник.

Тя отбеляза, че има много възражения срещу искането от граждани и неправителствени организации.

„Към момента дружеството изпълни поставените му условия и на площадката няма непозволени горива, затова му се позволява да поднови работа”, заяви Дренска.

За да се гарантира, че няма да бъде използван неразрешен вид гориво, в предприятието ще дежурят служители на еко инспекцията.

„Организирани дежурства от експерти при зараждане на гориво в парагенераторите, ще има стриктен контрол, който ще се изхвърлена денонощно”, категорична е Дренска.