След месеци отлагане поради усложнената епидемиологична обстановка, тази събота, 17 октомври, едно от най-обичаните състезания за планинско бягане и колоездене „Байк и рън за Чепън“ ще отбележи първото есенно издание в историята си.

Около 600 души ще застанат на старта този уикенд. Тази година, освен с есенната си дата, състезанието е специално и с това, че 5 лв. от таксата за участие на всеки състезател се дарява за каузата за възстановяване инфраструктурата на опожареното през януари тази година Драгоманско блато. 

На 4 октомври организаторите, съвместно със СДП „Балкани“, проведоха на терен доброволческа акция за почистване на блатото като част от подгряващите събития за надпреварата. Бяха демонтирани и изнесени над 200 линейни метра опожарена и негодна дървена конструкция.

Деветият „Байк и рън за Чепън“ ще предизвика състезателите с добавени две нови дистанции, живописно трасе за бегачите и обърната посока на бягане.

И през тази година продължава програмата на състезанието за борбата с пластмасата. Стъпки в това отношение бяха направени още през 2018 г., когато регистрираните близо 600 участници се отказаха от пластмасовите шишета и чаши и наливаха вода в собствени съдове.

Организаторите поощряват всички и тази година да презареждат на подкрепителните пунктове с личните си канчета и бутилки. Освен това отпада раздаването на „свински опашки“ за закрепване на номерата на колоездачите и се заменят с конопена връв.

Онлайн регистрацията вече е затворена. Плащането на такса участие за вече регистрираните ще може да се осъществи до 16 октомври. Остава възможна и регистрация на място в събота.

Запазената марка на „Байк и рън за Чепън“ - емблематичното пътуване с вагон на БДЖ, в който участниците ще могат удобно да превозят велосипедите си до самия старт, ще бъде от Централна гара София с влакове:

– София-Драгоман – 7:15 ч. от Централна ЖП гара;

– Драгоман-София – 18:30 ч. от Драгоман.

Децата, които ще участват в надпреварата за най-малките - „Мини Байк и рън за Чепън“, ще могат да се пуснат по вълнуващата въжена градина, превърнала се вече в любима задължителна част от детската програма.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!