Осем дни през 2018 г. европейците работят, за да пълнят нашия бюджет, изчислиха от Института за пазарна икономика. В сравнение с миналата година, европейският данъкоплатец ще се труди с около 2 дни повече за нас.

Българинът работи за държавата първите няколко месеца на годината – до 4 май, а след това се включва европеецът. Тези осем дни се очаква да осигурят на бюджета ни почти 2,5 милиарда лева.

Икономистите, обаче, подчертават, че ако за нашите данъци е сигурно, че ще бъдат похарчени, то това не важи за европейските пари. За тях трябва да се положат усилия, за да бъдат усвоени.

На фона на това, обаче, критиките за наливане на средства в нереформирани системи са даже още по-валидни за парите от ЕС. „Прахосничеството при чуждия ресурс е още по-голямо – „така и така са чужди пари по-добре да ги похарчим, дори да е по-скъпо и некачествено”, смята икономистът Петър Ганев.

Колко тежат данъците у нас? Зависи кого питаме - според статистиката, в Европа страната ни е сред онези с най-ниски налози. Според българина обаче, удръжките са високи, а по-големият проблем е че съвсем не е ясно къде отиват тези пари.