Левите партии вероятно ще излязат с отделни кандидатури на президентските избори. Това предположи Таско Ерменков от БСП в предаването „Лице в лице”. По думите му идеалният вариант би бил да излязат с обща кандидатура, приемлива за всички.

Той допълни, че вече има партийни номинации от някои от районните организации в София и от страната.

Във връзка с това, че неправителствени организации са го номинирали за президент, той уточни, че това не е номинация, а те предлагат на ръководството да го номинира.

„Мисля, че партията ми е достатъчно демократична и широко скроена, за да възприема тези предложения като нормални. Имаме партийно ръководство, Национален съвет, които ще вземат решението независимо от това кой ще бъде избран.

Дали ще бъде Иван, Петкан или Драган – ако този човек е този, който се опитва да провежда политика в името на България, не в името на евроатлантическата солидарност под формата на ходене на едно стадо след овчаря, а под формата на онази ценностна система, която се наричаше хармония на многообразието в Европейския съюз, която трябваше да бъде водещата”.

Европейският съюз катастрофира, каза още Ерменков.

„Хората видяха, че Европейският съюз е в момента една структура от група бюрокрация, която е в Брюксел и около брюкселските институции и всички останали народи, които нямат нищо общо с бюрокрацията, самодостатъчна, вземаща решения, която да удовлетворява бюрократичните им виждания за света, виждате евроскептицизма навсякъде и това в една обстановка, в която и терорът се развива. Затова казвам нека да се обърнем вътре в държавата и да се опитаме най-малкото да се обединим около интересите на България”.

По отношение на възможността БСП да се договори с други партии, Таско Ерменков заяви, че го прави оптимист това, че вече има диалог. Според него кандидатурата на бившия премиер Симеон Сакскобургготски не е приемлива и доколкото познава царя, той не би се съгласил на една такава роля от гледна точка на възраст и на негови нравствени позиции.

На въпроса дали ще подкрепят правителството за строежа на АЕЦ „Белене”, Ерменков заяви: „Ние не само, че ще го подкрепим, ние му дадохме и пътя, дадохме му възможност да започне тези преговори като внесохме решение, с което задължихме правителството да осигури реализацията на проекта „Белене” при защита на националния интерес – реализиране на проекта „Белене”, не сме казали държавата, не сме казали чуждестранен инвеститор. Казали сме при защита на националния интерес.

Продажбата на реактор или продължаването на замразяването на площадката на АЕЦ Белене не означава реализация на АЕЦ „Белене”.