Парламентът даде тържествено начало на новата си парламентарна сесия.

Преди да започнат първия си работен ден след коледната ваканция, по традиция в пленарната зала зазвучаха химните на България и Европейския съюз.

Снимка: БГНЕС

Председателят на парламента Цвета Караянчева пожела на колегите си здрава и по-спокойна година.

„През изтеклите четири години станахме свидетели на някои редки, но безценни моменти на единство, като тържествата по повод 140-тата годишнина от подписването на Търновската Конституция. Станахме свидетели и на демонстративно опразвани депутатски банки, на остри сблъсъци, на взаимни обвинения. На колеги, които участват в заседанието с видеовръзки от болничните си легла. Видяхме и издигната срещу сградата на парламента бесилка. Нека никой от нас не се поддава на илюзията, че тази бесилка беше послание единствено към политическите му опоненти. Тя беше доказателство, че всички можем да станем жертва на конфронтацията помежду ни, когато тази конфронтация е безпринципна, руши подпори и изгаря мостове“, каза Караянчева в обръщение към депутатите.

Снимка: БГНЕС

Тя припомни, че скоро политическите партии ще влязат в предизборна кампания, но заради епидемичната обстановка тя няма да прилича на никоя друга досега.

„Предстоят първите парламентарни избори, които ще бъдат организирани от правителство, в което ГЕРБ е големият коалиционен партньор. Някои политици и политически сили отсега започнаха атака срещу предстоящия вот“, заяви тя.

Председателят увери, че още през октомври е изпратила писма до европейските институции да изпратят наблюдатели, за да бъдат спокойни българските граждани за честността на вота.

„Да избягваме внушения, че има опасност от манипулация на изборните резултати. Това само ще намали избирателната активност и ще постави под съмнение легитимността на всеки един от избраните в 45-ото Народно събрание“, призова Цвета Караянчева.