България отбелязва 146 години от Априлското въстание. В Панагюрище тази вечер се провежда тържествена заря, на която присъства председателят на Народното събрание Никола Минчев. 

Председателят на народното събрание Никола Минчев  прие почетния строй на представителните  военни роти на площад „20 април“.

Пред хилядите хора на площада той заяви: „Панагюрските революционери са най-високо мерило за любов към отечеството, за стремеж към просперитет и добруване на всички българи. От тях трябва само да се поучим как всички ние заедно и обединени можем да градим съдбата на страната си. Нека бъдем достойни наследници на героите на Априлското въстание, нека е вечна паметта на панагюрци. Нека си спомняме техните стремежи и като крачим с високо вдигната глава да преодоляваме предизвикателствата пред нас, защото докато помним и почитаме героите си, ще я има и свободна и независима България“.

През деня стотици жители и гости на града се стекоха на площада за ритуала по издигане на националното знаме на България. В църквата „Свето Въведение Богородично“ бе отслужен молебен за благоденствие на българския народ.

Пред „Вечния огън“ на мемориалния комплекс „Априлци“ бяха положени венци и цветя от държавни, общински и обществени институции.

Членове на Национално дружество „Традиция“ представиха военно-историческата възстановка на събитията от април 1876 година.