136-та годишнина от Съединението беше отбелязана и в София.
Церемонията се състоя пред мавзолея костница на княз Александър Първи Батенберг.

Тържествата започнаха с концерт и в присъствието на официални лица и Националната гвардейска част. От БАН акцентираха върху личността на княза, който е подпомогнал с всичко Съединението на княжество България и Източна Румелия.

“Oще с идването си в България князът възприема идеята за Съединението и когато часът настъпва, той дава нужното политическо лидерство на този процес”, каза доц. д-р Владимир Златарски, Институт за исторически изследвания на БАН.

Церемонията завърши с поднасяне на венци и цветя от политици, военни и граждани.

За празника в почивния ден врати отвори и Военноисторическия музей. Без да омаловажава ролята на Пловдив, изложбата показва София като ключова място, където се случва мечтата за Съединението.

„Тук се извършват много от действията след 6-сти септември по дипломатическата и военна защита на Съединението, както и за административното сливане на Княжество България и Източна Румелия“, каза Славея Сурчева, Национален военноисторически музей.

Посетителите можеха да разгледат лични вещи на исторически личности,  като писалката на министъра на правосъдието Васил Радославов и манифеста на княз Александър Първи Батенберг.