Търсят се виновните за инцидента с граната по време на детски празник в Силистра.
При демонстрацията на баретите бяха ранени три деца.

Най-тежко пострадалото момиченце, което е настанено в болницата в Русе, се подобрява. Свидетел на инцидента обяви пред bTV, че гранатата се взривила с по-голяма сила от обичайното.

Снимка: btvnovinite.bg

Основната версия на разследващите е дефектен боеприпас, защото светлинно-звуковите гранати трябва да обезвреждат, без да нараняват.

Работи се и върху версии за неправилно боравене с боеприпаса и грешка в мерките за сигурност.

Звукът и светлината причиняват загуба на ориентация и дори слепота и глухота на метър и половина от взрива, а различните видове гранати имат ефект върху присъстващите на разстояние между 20 и 50 метра.

Този тип гранати произвеждат силен гръм – между 170-180 децибела. И проблясък със сила на светлината между 7 и 8 млн. кандела. За сравнение – лампите, които имаме вкъщи, светят със сила едва 100 кандела.

От взрива пламнало якето на 6-годишната Катерина. В понеделник ще стане ясно кога ще бъде изписана от русенската болница.

„Малко по-спокойна съм, детето е по-добре, значително по-добре, обаче травмата си остава. Снощи се оплака от крачето, каза много го боли, много ме боли, мамо, крачето”, сподели Радостина Радева, майка на детето.

Снимка: btvnovinite.bg

Д-р Наско Тютюнджиев, хирург в УМБАЛ „Медика”-Русе заяви, че пораженията са по-малки, защото са свалили бързо якето от детето.

Програмата е била насочена за ученици от 5 до 8 клас. Малчуганите присъствали по инициатива на ръководството на детската градина и родителите.  Журналистът Алексей Минев става свидетел на инцидента.

„Избухна със странна, по-голяма сила. Децата, които гледаха настрани, бяха на 50 метра и по-малко, хвръкна огън, дим. Преди това гръмнаха и други взривни боеприпаси, но тая беше по-особена граната”, заяви Алексей Минев, свидетел.

За огледа пристигна специализиран екип по взривните вещества от Варна.

Снимка: btvnovinite.bg


„Никой не може да си обясни как се е стигнато до този инцидент. (...) Дали самата граната е била дефектна – това ще кажат експертите", уточни Ивелин Чафаланов, заместник-окръжен прокурор.

Организатор на демонстрацията е местната полиция. От понеделник с децата в детската градина ще работи психолог.