Деца пострадаха при инцидент в Силистра. Две момченца и едно момиченце на по 6 години бяха ранени при демонстрационно взривяване на светлинно-звукова граната

Инцидентът е станал на стадион „Доростол" в града при демонстрации на служители от МВР Силистра във връзка със състезание по случай Деня на детето. Всичко става в разгара на празника, когато на стадиона присъстват над 300 деца.

По време на демонстрация по залавяне на престъпник е взривена граната. Въпреки че районът е отцепен, осколка ранява три деца.

За щастие, нито едно от трите деца не е с опасност за живота. По-сериозно е пострадало момиченцето, което получило обгаряния в областта на гърдите, краката и врата.

„Момченцата са с много леки повърхностни изгаряния – едното в областта на раменната кост, другото в областта на коленото, но са се закашляли и по този повод са се консултирали в детско отделение от педиатър, за да се изключи опасността да бъдат обгазени”, разказва д-р Лилия Русева, заместник управител на МБАЛ-Силистра.

Шестгодишната Катерина е оперирана в отделението по пластична и възстановителна хирургия в болница в Русе. Момиченцето е с 8 процента изгаряния, няма опасност за живота му.

„Обгорено е по гърдичките, ръчичката и крачето”, споделя разстровената майка Радостина Радева.
 
„По най-бързия начин го приехме, обработихме го, след което беше вкарано в операционна, за да му видим раните, да се ревизират, да бъде превързано и оттук нататък последващо лечение”, каза д-р Наско Тютюнджиев, хирург в УМБАЛ "Медика" – Русе.

Според лекарите в Русе все още е рано да се каже дали на по-късен етап се наложат пластични операции. По случая е образувано досъдебно производство.

„Гранатата не е бойна, тя е светлинно-звукова граната, защо е станало така евентуално това ще бъде след експертните заключения”, заяви Ивелин Чафаланов, говорител на Окръжна прокуратура-Силистра.

Съдебномедицинска и техническа експертиза ще установява причините за инцидента.

Вътрешният министър Младен Маринов отстрани от длъжността временно директора на ОДМВР-Силистра. Със заповед на министъра се забранява употребата на взривни вещества и пиротехнически изделия по време на провеждане на демонстрации на обществени места пред граждани.