Необходим е нов модел на здравеопазването у нас, в центъра на който да е пациентът – около това се обединиха бизнес и пациенти, участвали в петия национален бизнес форум Фарма „Икономика на здравето – новите предизвикателства“, организиран от списание „Мениджър“. bTV е медиен партньор на събитието.

„За съжаление, в момента доста често наблюдаваме пациентът да е извън, не в центъра, а извън уравнението. И това трябва да се промени“, каза г-н Николай Хаджидончев, председател на УС на БГФармА. Според медиците е нужна промяна във финансирането на здравната система.

„Една от първите стъпки би могла да бъде ДДС върху лекарствата, който държавата плаща, да бъде много по-малък или нулев, за да може реално средствата да се използват за лечение“, коментира г-н Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители. В момента голяма част от пациентите трябва да доплащат за лекарства или медицинска помощ.

„На практика половината от средствата, които се използват за здравеопазване, излизат от средствата на болния човек, т.е когато се разболее, трябва да търси пари, да продава имоти и така нататък“, каза д-р Станимир Хасърджиев.

Очаква се в следващите няколко месеца здравното министерство да разработи изцяло нов модел за финансиране на медицинската помощ. Предстои и обсъждането му с лекари, пациенти, индустрия.