Сигнали от зрители за много мъртви катерички в Борисовата градина в София.
Съмнението е, че животните са загинали след сгрешено третиране на тревните площи срещу вредители.

Петър обича животните в парка и всеки ден е в Борисовата градина, за да ги храни. Преди дни попада на неприятна гледка - няколко мъртви катерички и къртици, близо до паметника.

"Аз съм всеки ден тук и ми се струва странно как изведнъж така няколко животни намираме и то в един и същи район", отбелязва Петър.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Явор Гечев от "Четири лапи" причината за смъртта на катеричките е обработката на тревните площи срещу гризачи. Те са третирани със специален препарат - Родиф паста. За употребата му има строги правила.

"Препаратът, който конкретно е използван в случая, трябва да се използва в специална пластмасова кутия, т. нар. дератизационна кутия, в която мишката влиза, изяжда го и като излезе не може да разнесе отровата за да пострадат и други животни" , посочи Явор Гечев.

Той казва още, че от години води домашните си любимци в Борисовата градина, но никога не е виждал такава кутия.

"Областта, подлежаща на третиране, се маркира ясно и се поставят табели, описващи риска от първично и вторично отравяне - няма такова нещо в табелите", отбелязва той.

От Регионалната здравна инспекция са категорични, че препаратите не са причинили смъртта на животните.

"При тези обработки, лично аз съм присъствала, се използват препарати, разрешени за такъв тип мероприятия, както срещу кърлежите, така и срещу гризачите", посочват от инспекцията. 

Родиф пастата е разпространена съгласно мерките за сигурност, твърди експертът. 

"Самият препарат е положен вътре във гнездо, което е достъпно единствено за гризачите от вида черен сив плъх и евентуално домашна мишка" , обясни Цезарина Илиева от РИОСВ.

По случая е разпоредена проверка. Здравните експерти ще сезират и агенцията по храните.