Нови акции срещу изборната търговия. Задържаха и общински съветник в Поморие.

Шестима души бяха арестувани тази сутрин в Югозападна България. Други двама в района на Поморие. Един от тях е общинският съветник Пламен Огнянов, влязъл с листата на ДПС. Той е изключен от движението заради солидния брой преференции, които е получил на предните избори.

Вместо да се оттегли от местния парламент той остана като независим. Установено е, че Огнянов заедно с втория задържан в поморийското село Бата е предлагал пари срещу глас. Изземванията, претърсванията и разпитите на свидетелите продължават. Образувани са две досъдебни производства. Заедно с тях общият брой на задържаните в Бургаско за контролиран вот вече 26 души.

Схемите са най-различни, освен списъци с лични данни на хартия, на електронен носител и в мобилни телефони, така и се предлагат хранителни продукти и домакинска техника. Сумата за предлаган глас варира от 10 до 150 лв.

„Друг механизъм е предлагане на хранителни продукти. Най-различни хранителни продукти - брашно, колбаси макарони и т.н. Има и обещания за овъзмездяване на контролиран вот след изборите, т.е. парични средства няма да се раздават към момента или преди и по време на изборите, а след изборите. Има обещания, също така и предоставяне на ваучери за дребна техника, електродомакинска. Включително сме се натъквали на договори за трудови правоотношения, в които размерът на заплатата на лицата е 5-цифрена сума", обясни ст. комисар Калоян Калоянов - директор, ОД на МВР-Бургас.

"Образуваните в национален мащаб досъдебни производства за престъпления срещу политическите права на гражданите са 45. От които, забележете, 16, т.е. повече от ⅓, са на територията на областната дирекция на МВР-Бургас, респективно Окръжна прокуратура Бургас", каза Георги Чинев - окръжен прокурор.

Кандидатът от листата на ИСМВ Цветелин Георгиев, на когото вчера по искане на главния прокурор беше свален имунитет вече е привлечен като обвиняем за търговия с вот. Обвинението е, че е дал пари на 4 души в село Маринка да гласуват преференциално.